ta, jak przybywa, to juz niedobrze. ale niekoniecznie musi oznaczac pierscienie, moze go zalewac, ale to byloby widoczne po wiekszym zuzyciu niz zazwyczaj.
Model: mustang 5.7(daed) back 5.0
Silnik: inny V8
Kolor: czerwony(najszybszy kolor ;) ) Pomógł: 3 razy Wiek: 32 Dołączył: 10 Lip 2008 Posty: 138 Skąd: pomorze
Wysłany: 2010-03-01, 14:28
a może poprostu robisz krótkie trasy,nie dogrzewasz silnika?
przy zimnym motorze komp podaje bogatszą dawkę,a niedopalone paliwo,spływa sobie do miski olejowej,często wtedy pojawia sie tam też nieodparowana woda z otoczenia co robi nam z oleju koktajl olejowo-wodno-benzynowy
może też być niesprawny jakiś element ukladu zaplonowego,wtedy niedopalona beznyna też musi gdzieś się podziać.
Pałowanie samochodu na zimnym silniku gdzie elementy takie jak pierścienie nie są spasowane z cylindrem przed osiągnięciem "swojej" temp. pracy też mogą być tego powodem zdziwić się można bo motor przeciętnego benzyniaka nie powinien być katowany przed osiągnięciem optymalnej temperatury oleju 90*C kiedy to oliwa zaczyna w pełni chronić wnętrze silnika, a to następuje dopiero po jakichś 5-8 kilometrach jazdy kto ma wskażnik temp. oleju napewno to zaobserwował
_________________ 13.09 08 Borsk ET 13.400
19.07 09 Borsk ET (TAG). 13.250
19.09.09 Borsk ET (TAG).12.840
2010.......
Model: mustang gt 2005
Silnik: V8 4.6
Kolor: vista blue
Wysłany: 2010-03-01, 16:00
nie pozostaje mi nic innego jak obserwowac poziom oleju..i od tego zaczne...
fak faktem mam krotkie odcinki przejazdow...10 km
czsem dostaje po garach bo to trzypasmowka i 15 min jazdy do pracy...
musze dalej prace znalesc
przyszla mi jeszcze jedna mysl, moze wtryski Ci leja? i np po przekreceniu zaplonu cisnienie na listwie rosnie, a wtryski puszczaja do baniaka?
na skanerze obdII bylo by to widoczne np po spadku cisnienia na listwie bez odpalania auta, albo na korektach paliwowych, byly by na -, czyli zminiejszanie dawki paliwa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum